Postaus liittyy rakennusrestauroinnin opintojen näyttöihin, joista olen kirjoittanut tarkemmin täällä. Vanhan rakennuksen vauriokartoituksen lähtökohdista kerroin tarkemmin täällä ja vauriokartoituksen ensimmäisestä vaiheesta täällä.
Keväällä 2020 opiskelijajoukkomme suuntasi toistamiseen vanhalle huvilalle. Tarkensimme tällöin vauriokartoitusta avaamalla rakenteita. Kuten edellisessä postauksessa kirjoitin, kosteus oli noussut maasta ja sadevedestä ainakin tippalistoihin sekä alimpiin lautoihin ja lahottanut niitä. Nyt tarkoituksenamme oli kartoittaa, olivatko lahovauriot levinneet myös kantaviin rakenteisiin.
Huvilan rakenne paljastui hyvin hengittäväksi. Seinissä ei ollut eristeitä; vain pelkät kantavat rakenteet. Näin ollen kosteus on haihtunut hyvin rakenteista pois, jos sitä on sinne noussut. Kahdella seinällä, joilla maaperä oli noussut tippalistaan asti, kosteus oli vahingoittanut kuitenkin alajuoksua.
Arviointikäynnillä otimme rakennuksen mitat ylös. Mittojen sekä rakenteiden avaamisen pohjalta arvioin työmäärän ja materiaalimenekin kohteeseen, ja laadin tarkennuksen edeltäneeseen korjaussuunnitelmaan.
TARKENNETTU KORJAUSSUUNNITELMA
Toisella arviointikäynnillä maaliskuussa 2020 seinärakenteita avattiin jokaiselta seinältä ikkunoiden alta niin, että voitiin varmistua kantavien rakenteiden kunnosta talossa. Rakenteiden avaus paljasti, että etelä- ja länsipuolisten seinien alajuoksut olivat lahonneet, mutta muutoin rakenteet näyttävät olevan kunnossa.
Rakenteet avattiin näkyville kaikilta seiniltä ikkunoiden alta irrottamalla muutama julkisivulauta varovasti paikaltaan. Vauriokartoituksen jälkeen laudat kiinnitettiin takaisin paikalleen. |
Lattian kantavat rakenteet ja sisäseinien laudoitus oli ainakin niissä paikoin kunnossa, kun laudoitus avattiin. |
Restauroijan näkökulmasta on suositeltavaa, että talon julkisivu palautettaisiin siihen asuun, missä se on sen ensimmäiset vuosikymmenet ollut suosien talon rakennuskauden aikaisia materiaaleja. Asiakkaan kuvauksen perusteella talo on ollut ennen okran keltainen. Koska vanha laudoitus säilytetään ja julkisivussa on käytetty muovimaalia, ei tähän kohteeseen suositella keittomaalia. Sen sijaan talo maalataan keltaokran värisellä pellavaöljymaalilla kolmeen kertaan; ensimmäinen kerros pellavaöljyllä (50%) ja havutärpätillä (15%) ohennetulla maalilla ja kaksi seuraavaa ohentamattomalla maalilla huomioiden kuivumisajat. Ennen maalausta talon vanhat maalit skrapataan pois kunnolla.
Muutoin edetään aiemmin esitetyn korjaussuunnitelman mukaisesti; ikkunat korjataan, sadevesijärjestelmä uusitaan ja maaston muotoja talon ympärillä muokataan niin, että vesi ei jää talon reunalle seisomaan tai imeydy talon rakenteisiin.
Kustannusarvio työlle
Kustannusarviossa on huomioitava, että arvio on tehty vain tähän kohteeseen, eikä ole siten monistettavissa muiden rakennusten korjauksiin. Työ tehdään tuntiperusteisena. Jos työn toteutus vie merkittävästi enemmän aikaa kuin on arvioitu, siitä raportoidaan asiakasta välittömästi.
* Ikkunoiden mahdolliset puupaikkaukset ja ikkunakarmien korjauksista ei pysty antamaan täsmällistä arviota, joten nämä eivät sisälly työmääräarvioon
Kustannusarvio materiaaleille
Koska restauroinnin pääperiaate on säästää vanhaa niin paljon kuin mahdollista, ovat materiaalikulutkin pienet suhteessa työn kuluihin. Tällöin on hyvin tavallista, että materiaalien osuus on noin 25 prosenttia kokonaiskustannuksista. Tämän huvilan korjauksessa materiaalien kustannukset ovat alustavan arvion perusteella vieläkin pienemmät, noin 14 prosenttia.
Vanhan rakennuksen korjaaminen restauroinnin pääperiaatteita noudattaen on siten etenkin ekologista, mutta myös edullista, jos työn pystyy tekemään ainakin osittain itse. Jos jotain ei osaa tehdä itse, kehoitan kysymään apua, vaikka maksullistakin. Varmasti ainakin osa restauroijista on valmis tulemaan työmaalle tuntipalkalla opettamaan ja opastamaan työssä alkuun. Ainakin itse olisin!
Postaussarjan kuvat: Raision seudun koulutuskuntayhtymä (Raseko), Rakennusrestauroinnin opiskelijat, vuosikurssi 2019
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Meidänkin tutut teki perusteelliset arviot juuri vanhaan taloonsa. Siinä ilmeni aika monta remontoitavaa kohdetta sekä tuumivat vielä rakennuksen oikaisua. Heidänkin talo onneksi osoittautui hengittäväksi mikä oli hieno juttu.
VastaaPoistaKuulostaa hyvälle! Jos rakennuksen kierous haittaa asujaansa, kannattaa tosiaan miettiä oikaisua. Pienet vinoudet kuuluvat kuitenkin vanhaan taloon, ja vatupassissa oleva vanha talo taitaa olla jo niin suuri harvinaisuus, että se voi jo pistää silmään ;) Meillä opettaja sanoi: ei vatupassissa, mutta toleranssissa :)
PoistaAika hyvää työtä noin kattavien kustannusarvioiden kanssa ja ainakin minun korvaani kuulostaa kaikki hyvin perustellulta. Meilläkin on meidän vanhan maatilarakennuksen kunnostus ollut toiveissa jo pidemmän aikaa ja olemmekin juuri selvittäneet rakenteiden ja oikeastaan kaiken kuntoa ja minkälaiset kustannukset siihen noin olisi tulossa. Mielenkiintoista aikaa ja toivottavasti ne valmistuvat kohta, että pääsisi eroon tästä jännityksestä. Meilläkin onneksi mies osaa jotain tehdä itse, niin varmasti pystyisi vähän säästämään siten kuluissa. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta!
VastaaPoistaKiitos! On hienoa, jos postauksistani on apua vanhojen talojen kunnostajille <3
PoistaLaaja-alainen projekti teillä luvassa. Meillä meni ikkuna klassisesti rikki jalkapallon voimasta ja nyt pitäisi saada korjatuksi. Jo se tuntuu itselle isolta projektilta. On kuitenkin hurjan mielenkiintoista nähdä kuinka tällaiset vanhat talot heräävät uudelleen henkiin remontin myötä. Eikä kustannusarviokaan nyt niin päätä huimaa, olisin tuolla työmäärällä kuvitellut sen nousevan korkeammaksi.
VastaaPoistaItseasiassa ikkunoiden osalta tuo työmääräarvio oli tuossa väärin laskettu; olisi noin tuplasti enemmän, mutta suunta-arvio on oikea. Itse en ole tätä työtä tekemässä, vaan siihen pääsivät käsiksi seuraavan lukuvuoden opiskelijat 😊 Tsemppiä ikkunan kunnostukseen; lasinleikkuu kannattaa teettää lasitusliikkeellä, jos se ei ole itselle suuri intohimo. Pokissa käytä kittiä ja pellavaöljymaalia, ei missään nimessä silikonia tai Rautakaupoissa myytävää ikkunamaalia, joissa on muovia mukana.
PoistaIhana, että tuollaisia vanhoja rakennuksia vielä restauroidaan ja kunnostetaan. Itsekin ostimme vanhan omakotitalon muutama vuosi sitten ja sen betonirakenteita vahvistettiin injektoinnin avulla. Koko taloprojekti vei kauan aikaa, mutta nyt olen todella tyytyväinen, että valitsimme vanhan talon uuden rakentamisen sijaan vaikka paljon lahonnutta materiaalia jouduttiinkin pistämään uusiksi.
VastaaPoistaNäinhän se on; paljon historiaa ja kunnon rakennusmateriaalia menetetään, jos näitä ei kunnostettaisi <3
PoistaUpea vanha rakennus! Uskon, että kunnostuksen jälkeen tuosta saa todellisen lukaalin. Meillä on myös remontti alkamassa vanhalle rintamamiestalolle. Tarkoitus olisi vahvistaa pohjaa teräsrakenteilla.
VastaaPoistaNo siellä on sitten ainakin kantokykyä tulevaisuudessa :)
Poista