keskiviikko 5. marraskuuta 2014

The Pearls of The Attic Renovation, Part I

Viime viikolla kerroin, mikä mieltäni on kaivertanut ullakon remontissa. Vastapainoksi sille - pitää minun toki tuoda niitä helmiäkin esille; mistä olen erityisen ylpeä! Tässä tiivistettynä rakenteisiin ja niissä käytettyihin materiaaleihin liittyvät helmet.

Here I present our renovation in our attic during spring and summer 2014.



Välikaton vanha turve-eriste oli säilytetty 80-luvun remontissa. Monessa remonttikohteessa tästä halutaan eroon, mutta meillä tehtiin päinvastoin; me jopa pussitimme turvetta, kun lattiaa laskettiin alaspäin - ja toisaalla nostettiin ylöspäin, joten kaikki vanhat turpeet tulivat käytetyiksi. Kuva otettu toukokuussa 2014.

We retained all the peat in the structures. Picture is taken on May 2014.

Ullakon huonetilan kasvattaminen.


80-luvun remontissa yksi nurkkaus oli jätetty varastotilaksi. Tila oli äärimmäisen epäkäytännöllinen, ja nämäkin neliöt tarpeellisia lasten leikkihuoneessa, joten tila päätettiin ottaa parempaan käyttöön. Takaa paljastuivat ullakon ainoat kattoparrut, joita ei ole sotkettu maaleilla. Kuva otettu toukokuussa 2014.

We increased the room space by braking the wall between the room and the storage space. The Picture is taken on May 2014.

Lattian koolaus.


Oletimme, että ullakon remontti olisi saatu valmiiksi viimeistään elokuun loppuun mennessä. Elokuun alussa näytti tälle, eli ei oltu lähelläkään aikataulua. Syynä oli tietenkin yllätys vanhan talon rakenteissa; yläkaton parrut oli veistetty ja tuettu koolauksin 80-luvun remontissa. Suunnitelmissamme oli ollut katon nosto niin, että kattoparrut näkyvät myös yläkatossa; surullinen löydös pakotti meidät tekemään suunnitelmat uusiksi. Päätimme katsoa, miten lattia oli rakennettu, ja onneksi sieltä löytyi pelastus; lattia oli koolattu hyvinkin korkealle, joten päätimme purkaa lattian koolauksen ja koolata uudestaan niin, että koolaus tukeutuu nyt suoraan välikaton hirsiin. Koolaus osoittautui äärimmäisen työlääksi, sillä hirret olivat tietenkin eri tasossa + lattian puuttuminen pakotti taiteilemaan hirsien päällä työn aikana. Ja turve tietenkin pölisi ja kesän helteet antoivat lisämaustetta tähän sotkuun. Mies uurasti isänsä kanssa lattiakoolausten kimpussa lopulta noin kuukauden; toki välillä tehtiin jotain muutakin, mutta homma oli todellakin haastava.

Suunnitelman muutoksessa oli kuitenkin hyväkin puolensa; lattian laskun myötä saimme ullakon lattiat samalle korkeudelle vessaa ja vaatekomeroa lukuun ottamatta. Lähtötilanne oli siis, että ullakolle olisi tullut pari porrasta. Näin ollen suunnitelman muutos oli lopulta varsinainen helmi remontissa - vaikka olisi ollut kyllä niin mahtavaa saada hirsiparrut näkyviin myös yläkatossa.

Kuva on otettu elokuun alussa 2014.

We built the floor lower than it was built earlier in the 80's and got in this way more height to rooms. The picture is taken on August 2014.

Selluvilla välikatossa.

Osa välikatosta oli eristetty 1980-luvulla lasivillalla - ja välikattoon oli peketoitu myös remontointiroskaa, pusseja ja jopa tiiliskiviä. Siivosimme välikaton näiltä osin ja laitoimme tilalle joko muualta ylijäänyttä turvetta tai vaihtoehtoisesti selluvillaa. Kuva elokuun alusta 2014.

We used peat and cellulose wool in the inner structures. The picture is taken on August 2014.

Selluvilla väliseinissä.


Ullakon väliseinien äänen eristämiseksi seinät täytettiin myös selluvillalla. Seinien rakentamisessa käytimme gyproc-levyjä, josta en ole niin ylpeä. Jos vielä joskus remontoimme vanhaa taloa, haluan käyttää puukuitulevyjä ja pinkopahvia. Kuva elokuun lopusta 2014.

Here we also used cellulose wool. Picture is taken on August 2014.

Hormin vanha tiiliseinä.


Hormin toiseen reunaan oli muurattu erittäin painavilla tiilillä 1980-luvulla seinän pätkä. Purimme kyseisen tiiliseinän, ja mies laski, että samalla väliseinärakenteista hävisi 400 kiloa pois! Tiilet olivat ilmeisesti sementtitiiliä, ja olisiko jostain ilmaiseksi saatu - kun juuri tällaista laatua oli käytetty väliseinän rakentamiseen ullakolla…

Muuratun tiiliseinän alta paljastui vanhoilla punatiileillä muurattu hormi. Tämä jätettiin tietenkin näkyviin. Hormista löytyi vuotokohtia, jotka muurari kävi paikkaamassa; samoin Porimatin liitoskohdat. Uuteen pohjapiirrokseen nojaten uusi oviaukko tuli hormin vierelle, jolloin oviaukon kohdalla ennen ollut vanha Porin Matti jouduttiin siirtämään pois; olisi ollut muutoin aivan kulkuväylällä. Tämä harmitti etenkin miestäni, mutta minua ei; olen kuullut, että kyseiset laitteet lämmittävät hetkeksi ja tukalan lämpimäksi, minkä jälkeen tulee taas kylmä. Lisäksi uudet tuulensuojat katossa ja uusi pönttöuuni alakerrassa tuntuvat lämmittävän tätä pirttiä nyt liiankin kanssa; mies tepastelee täällä nimittäin vielä marraskuun alussakin shortsit jalassa. Eihän tämä muistuta pian puutaloelämään ollenkaan…!

Muissa osissa hormia pinta oli käsitelty jollain kalkin tapaisella; ja aines oli niin kiinni tiilessä, että jätimme lopulta muut tiilipinnat hormista piiloon. Koska pinta oli aika paljon kärsinyt yrityksistämme saada pinta puhtaaksi, muurari näytti mallia, miten perinteinen kalkkisementtirappaus tehdään ja mies teki hienosti loput valmiiksi. Mietimme vielä, maalaammeko pinnan vai jätämmekö tuollaiseksi suht raffiksi…

Kuva on otettu lokakuussa 2014.

Old tiles is now visible to everyone. Picture is taken on October 2014.

Uusi kattoikkuna.


Kaksi uutta kattoikkunaa; olin aluksi kauhuissani laskusta, joka näistä tulisi tulemaan, mutta onneksi annoin periksi. Nyt meillä on kolme - ja tarvittaessa neljä (jos rakennamme vielä yhden väliseinän) - virallista huonetta ullakolla. Viralliseen huoneeseen tarvitaan siis suhteessa lattiapinta-alaan tietty määrä ikkuna-alaa. Yksi huoneista olisi ilman kattoikkunaa jäänyt käytännössä varastotilaksi ja tämä kuvassa näkyvä tila hyvinkin pimeäksi - kun nyt ikkunan myötä huone on erittäin valoisa ja valoa riittää myös oikealle muutoin suht pimeälle eteiskäytävälle asti. Lisäksi kuvassa näkyvä tila voidaan nyt paremmin myöhemmin jakaa väliseinällä kahdeksi tilaksi, kun ja jos leikkihuone muutetaan joskus ovelliseksi makuuhuoneeksi. Kattoikkunat meille kävi asentamassa Kattava (päivitän myöhemmin kattoikkunoiden tiedot).

Kattava installed two new roof windows, and thanks to new windows we can get three official rooms in the attic. Picture is taken on october 2014.

Tällainen remonttikertomus viiden kuukauden ajalta. Noin viisi kuukautta meni siis purkamiseen ja ns. pohjatöihin eli rakenteisiin. Helmiä riittää vielä; seuraavaksi voisin näyttää pohjapiirroksen, mitä lähdettiin liikkeelle ja millainen suunnitelma saatiin lopulta aikaiseksi. Ja tietenkin niitä pintaremontin helmiä; niitä on varmasti tulossa myös - osa näistä jo kuvattunakin!

Kotimme keskikerroksen sekä kellarin remontin vaiheita pääset lukemaan halutessasi vanhoista blogeistani, jonne pääset tästä (remontin eteneminen 2013-2014)  ja tästä (remontin eteneminen 2010-2013). Remontit näiden kerrosten osalta ovat kutakuinkin valmiita; pieniä viilauksia lukuun ottamatta, mikä varmasti kuuluu vanhan talon remontointiin…?

In summarum: It took five months to take down the old structures and build the new structures in the attic. Since august and september we have finally also surface renovation; I will write about that later.

4 kommenttia:

  1. Sinun mies ja appiukko ovat sankareita ja sie olet sankaritar. Terv. Marjut :)

    VastaaPoista
  2. Onpas kiva lukea remonteistanne.. Meilläkin remppaa vaatisi yksi jos toinenkin nurkka ;D.. Ihanaa iltaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että näillekin turinoille riittää kiinnostusta :) Oma innostus näiden päivittämiseen blogissa alkaa nyt vasta nousta, kun aletaan saada jotain näkyvääkin aikaan; kesällä tuntui niin mahdottoman hitaalle ja rumalle kaikki, että laiskistuin ;)

      Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!