maanantai 8. joulukuuta 2014

Christmas Presents in My Mind

Löysin Suomessa valmistettuja kynttilöitä; Havi. Vinkiksi teillekin.


Varsinkin blogiyhteistyönä tehtyjä jouluyllätyksiä julkaistessani minulle on tullut mieleen, että lukijat, jotka eivät tunne minua, voivat ajattella minun olevan kovinkin tuhlailevainen sekä kaiken tavaran perään. Jos on tullut, on se täysin väärä käsitys. Ostan, hankin ja toivon tavaroita hyvin harkitusti; monesti miettien jotain tavaran hankintaa jopa niin kauan, että ne on ostettu kaupasta loppuun tai tuotanto on lopetettu, kun viimein olen valmis tekemään hankinnan.

Lisäksi ahdistun, jos saamme lahjaksi jotain sellaista, jota emme tarvitse tai varsinkin jotain, jolla on selkeä halpamaatuotantotausta. Eilen jopa kielsin siskoani ostamasta lapselleni peiton; olisimme siis saaneet sen ilmaiseksi lahjaksi, mutta olin jo löytänyt mieleisen, kotimaisen ja ekologisen version, johon rahamme eivät vain vielä ole riittäneet. Siksi lapsemme, 2-vuotias, nukkuu edelleen vauvapeiton kanssa. Siskoni tietenkin ajatteli, että tekee hyvän teon. Minä puolestaan ahdistuin ajatuksesta, etten saisikaan sitä peittoa, josta olen haaveillut.

Kukkaron nauhat tiukilla? Kuvassa Risakon kukkaro.


Miksi aloitan tällä tarinani? No ne joululahjat. Huomasin olevani taas viime tingassa; olen pyöritellyt toki ideoita mm. Pinterestiin, mutta tehnyt vain muutaman hassun hankinnan. Enkä ole muille kuin äidilleni sanonut tarkkaan, mitä me tarvitsemme todella. Ja nyt on pelko, että saamme jotain, mille ei ole niin suurta tarvetta - tai jotain, joka ei vain niin ilahduta. Miksi on niin vaikea sanoa ääneen, että ostakaa meille juuri tämän merkkisiä ja mallisia lautasia (ei siis muita) tai lahjakortti kenkäkauppaan, jotta saamme ehjät kävelykengät lenkeille? Tai no miehellä ulkoilukenkiä ei edes ole - minulla tulee rei'istä kivet sisälle.

Ja miksi on niin vaikea sanoa, että älkää vain ostako tuotetta, jonka valmistusolot ovat epäselvät? No siksi, että vähemmästäkin saa vaikean leiman otsaansa.

Keittiön joulutunnelma katettiin viikonloppuna. Tähti Saksan tuliainen; onnistunut sellainen.


Ja mikä ahdistaa? Ne jouluruuhkat; lähde nyt sitten niillä vaunuilla tuonne väkitungokseen ja yritä siellä tungoksessa vielä etsiä tuotteita, jotka ovat juuri sopivia lahjan saajille, ovat mahdollisimman ekologisia, pitkäikäisiä - ja jos vain suinkin, valmistettu Suomessa tai ainakin hyvissä oloissa.

Viime viikolla ostin meille viimein adventtikynttilät keittiöönkin. Olen ylpeä ostoksestani. Olin nimittäin jo ostamassa toisia kynttilöitä, kunnes ymmärsin, että näistä puuttuu Tehty Suomessa -merkki. Kännykällä googlettamisen jälkeen kävin kiikuttamassa kynttilät takaisin hyllylle, sillä hyvin suomalaisesta nimestä huolimatta kynttilöiden valmistus olikin ulkomailla.

Vaikka väkitungoksessa vaunujen kanssa sokkelointi oli vähintäänkin tuskaista, päätin yrittää ja löytää Suomessa valmistetut kynttilät. Ja löysinkin! Havin kynttilät ovat Suomessa valmistetut ja antiikkikynttilöistä löytyi jopa ympäristömerkki. Nyt keittiössämme palaa nämä kauniin yksinkertaiset Havin valkoiset pöytäkynttilät ja itsenäisyyspäivänä poltimme Havin antiikkikynttilöitä ikkunalla.

Sen verran tuskainen kauppareissu kuitenkin oli, että takaisin en haluaisi mennä uudelleen. Viikonloppuna oli myös aivan ihania myyjäisiä Turussa, mutta se väenpaljous ahdisti niin paljon, etten edes lähtenyt katsomaan paikan päälle. Olenko ainoa, joka vain ahdistuu tuollaisissa tapahtumissa - ja se, että kykenisin tekemään vielä ostospäätöksiäkin siinä tilassa - - aivan toivotonta. Ja harmittaa; sillä juuri noissa kyseisissä tapahtumissa olisi niitä tuotteita, joita haluaisin mieluiten ostaa, myös lahjaksi.

Joulua jo vähän ruokailuhuoneessakin.


Onneksi on netti ja nettikaupat. Päätin viikonloppuna, että yritän ainakin löytää kaikki lahjat netin kautta. Ja onneksi minulla on lista, josta löydän hyviä tuotteita ja verkkokauppoja. Oletko muuten hoksannut tämän listan? Jos kiinnostaa, löydät sen tästä: klik!

Ja jos en näistä löydä, käyn pikkukaupoissa, joissa ruuhkia on vähemmän - vaikka monesti näissä liikkuminen juuri vaunuilla on kovan työn takana.

Olen myös ajatellut antaa mahdollisimman paljon aineettomia lahjoja; elämyksiä ja palveluja.

Paitsi että annan lahjat läheisilleni, haluan samalla antaa lahjan välillisesti suomalaisille työn tekijöille. Haluan siis antaa Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja lahjoja, jos vain suinkin mahdollista. Samoin suomalaisen työn tekijän antamaa palvelua. Ja jos nämä tuotteet tai palvelut maksavat enemmän kuin ulkomaalaiset vastaavat, sanon lahjan saajalle suoraan, että lahja oli sen verran arvokas, että lahja kattaa myös seuraavan synttärilahjan. Ja täydennän hymyissä suin: Lahja on valmistettu Suomessa.

Ja samoin voi sanoa minulle ja meillekin: mielummin käytän vaikkapa neuletta vielä ensi jouluna, enkä saa silloinkaan lahjaa, kuin totean muutaman käyttökerran jälkeen neuleen olevan jo venahtanut.

Montaa lahjaa en tule ostamaan; vain yksi paketti per henkilö/pariskunta ja kohderyhmänä vain läheisimmät. Lahjattomalle joululle sanon ei. Sitä on yritetty, mutta silloin on annettu ja saatu kielloista huolimatta jotain pientä kuitenkin - mikä on helposti juuri sitä turhaa ja tarpeetonta. Lisäksi koen, että Suomi kaipaa nyt sitä, että ostamme joululahjat ja tuemme kaupan käynnin kautta taloutta - ja Suomen taloutta tuemme varsinkin, jos mahdollisimman moni meistä ymmärtäisi ostaa ne harvat ja valitut lahjansa suomalaiselta työn tekijältä.

Ehkä katsontakantaani vaikuttaa se, että olen yritykseni kautta tutustunut moniin suomalaisiin yrittäjiin ja näen nyt hyvin läheltä kaunistelemattoman totuuden; monilla on tällä hetkellä erittäin vaikeaa. Monet ovat sanoneet, että ikinä ennen eivät ole olleet yrityksen kanssa näin kovilla.

Löytyykö sinun lahjojesi etiketeistä valmistusmaa - tai Tehty Suomessa -merkki? Ja mitä mieltä sinä olet joululahjojen ostamisesta ja suomalaisista tuotteista? Ja todella hienoa olisi kuulla, jos olet blogini kautta päätynyt ostamaan jotain suomalaista - joko tätä ennen, juuri tämän jälkeen tai vaikka myöhemminkin?

Loppukaneettina: Rakas Joulupukki, lupaan kirjoittaa kaikille läheisilleni huomenna, mitä tarvitsemme oikeasti ja mitä he voivat halutessaan ostaa. Ehkä toiveeni ehtivät vielä perille. Ja samoin lupaan, että tartun huomenna toimeen ja laitan lahjoista mahdollisimman monen jo tilaukseen - vielä kun netin kautta ehtii saada paketit kotiin ennen joulua.

Käsityönä valmistetut enkelit löysin neljä vuotta sitten joulumarkkinoilta.

* * * * *

I will buy Christmas presents hopefully from the net this year - if not there, then from little stores. I just can't stand the overcrowding in the big markets and on the other hand it's ften hard to find ecological and ethical products easily there. I like to buy finnish products too; because the ethical point of view but also I think finnish economy and little finnish firms really need it. If you think the same and if you like little finnish brands, visit this page: klik - I have collected there nice web stores I like! 

9 kommenttia:

 1. Minulla on vielä lahjat vain ajatusasteella. Lahjakortit ovat yleensä varma valinta ja niihin monesti lopulta päädyn :). Kaunis tunnelma teidän kotona <3 leppoisaa maanantaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahjakortteja olenkin ajatellut, mutta lähinnä palveluihin. Niillä pääsisi tosin helpommalla ;) Kiitos sinulle ja leppoisaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 2. Hyvä teksti! Itse yritän pikkuhiljaa siirtää ostoksia ylipäätänsä suomalaisenpaan ja ekologisempaan suuntaan. Raha vaan tulee valitettavan usein vastaan. :/ Mutta ehkä se tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, toisaalta jos vain olen pystynyt, olen siirtänyt ostosta eteenpäin ja ostanut sitten, kun se on ollut mahdollista. Joskus tosin olen kasvanut tarpeen yli ja ostos jäänyt tekemättä ;) Mutta vuosi pohdinta- ja odotteluaikaa ei ole minulle mitenkään erikoista :D

   Poista
 3. Todella hyvä ja inspiroiva teksti! :) Hyvä muistutus taas siitä, miten voi itsekin vaikuttaa suhteellisen helposti. Suomalaista suosimme lähtökohtaisesti aina ruuassa ja vähitellen olisi hyvä siirtää sitä myös muihin tuotteisiin. Lahjat lähimmille teen yleensä itse tai ostan paikallisilta yrityksiltä, jos ei joku toivo jotakin tiettyä juttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kiitos Marianne! Itse tehdyt lahjat ajatellen lahjan saajaa ovat varmasti mitä parhaimpia. Minulla ei vain riitä siihen kärsivällisyys ja aika! ;) Mutta niitä on kyllä mahtava saada, varsinkin, jos ovat jotain käyttöön liittyviä - tai syötäviä.

   Poista

Olen iloinen, jos jätät ajatuksesi!